Back to top

Πρόσκληση

Η ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων είναι πλέον γεγονός σε πολλές παθήσεις και καθορίζουν την καθημερινή ιατρική πράξη και στη χώρα μας. Το ΙΜΟΠ ανέλαβε πριν από 18 μήνες την πρωτοβουλία για να καλύψει το αντίστοιχο κενό στην Ανδρολογία.

Για το όλο εγχείρημα υιοθετήθηκε η επίσημη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται σε όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Σε πρώτη φάση σε καθένα από τα μέλη της ομάδας εργασίας ανατέθηκε ένα πρωτόκολλο και ζητήθηκε να ολοκληρώσει την ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και σε συνδυασμό με την προσωπική του εμπειρία
 και τις συνθήκες των υποδομών της χώρας να προτείνει ρεαλιστικό διαγνωστικό και θεραπευτικό αλγόριθμο.

Η ομάδα εργασίας παρουσίασε πέρυσι το αποτέλεσμα στο Andrology update 2019 στη Θεσσαλονίκη και έγινε εκτενής συζήτηση με τους συναδέλφους. Όλες οι βελτιώσεις ενσωματώθηκαν στους τελικούς αλγόριθμους που παρουσιάζονται σε ειδική έκδοση του ΙΜΟΠ.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για την κλινική εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Στο φετινό Andrology Update κάθε μέλος της ομάδας εργασίας παρουσιάζει 2-3 περιστατικά όπου θα συζητηθεί η διαγνωστική και θεραπευτική τους προσέγγιση με βάση τα νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Σε τέσσερις ενότητες παρουσιάζονται τα βασικά πρακτικά θέματα της υποειδίκευσης, για πρακτική άσκηση και απόκτηση δεξιοτήτων.

Όπως διαμορφώθηκε η νέα πραγματικότητα στην κοινωνία μας,
 μετά την απειλή του Covid-19, αποφασίσαμε το Andrology Update, αντί για την Αθήνα, όπου αρχικά είχε σχεδιαστεί να υλοποιηθεί, να γίνει διαδικτυακό. Με αυτόν τον τρόπο, πολλοί περισσότεροι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, να διαδράσουν και να μοιραστούν την γνώση, με την ασφάλεια που επιτάσσουν οι καιροί, συνδεόμενοι από το σπίτι ή το γραφείο τους.

Σας καλώ όλους να αγκαλιάσετε για μια ακόμη φορά αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική εκδήλωση και με την ενεργό συμμετοχή σας
 να συμβάλλετε στην επιτυχή ολοκλήρωσή της προς όφελος όλων
 των συναδέλφων Ουρολόγων, αλλά κυρίως των αντρών με σεξουαλικά προβλήματα ή πρόβλημα γονιμότητας. 

Δημήτρης Χατζηχρήστου
Καθηγητής Ουρολογίας ΑΠΘ 
Πρόεδρος ΙΜΟΠ 

Τι είναι το Andrology update;

Τα Κλινικά Φροντιστήρια "Andrology update” είναι εκπαιδευτικοί κύκλοι μαθημάτων για Ουρολόγους, που διοργανώνει το ΙΜΟΠ επί σειρά ετών. Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια των ιστορικών κλινικών φροντιστηρίων στην Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και την Ανδρολογία που ξεκίνησε το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) το 2001 και μέχρι το 2013 υλοποίησε 31 εκδηλώσεις στις οποίες, διαχρονικά, συμμετείχαν περισσότεροι από 500 Ουρολόγοι και 1000 ιατροί άλλων ειδικοτήτων. Από το 2014 τη διοργάνωση ανέλαβε το ΙΜΟΠ και η εκδήλωση μετονομάστηκε σε Andrology Update. Με την αγάπη των Ουρολόγων έχει καταστεί το ετήσιο εκπαιδευτικό ραντεβού για όλους εκείνους που αγωνιούν να προλάβουν τις εξελίξεις στην Ανδρολογία. Πρόκειται για τα πλέον πρακτικά φροντιστήρια που ιστορικά έχει υλοποιήσει το Ινστιτούτο, αφού δημιουργούν μία αναπαραστατική εικόνα του ιατρείου των Ουρολόγων και οι συνάδελφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι συχνά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, και μέσα από την αναγκαία μίξη της τεκμηριωμένης ιατρικής και της κλινικής εμπειρίας, εξασφαλίζεται η ανανέωση της γνώσης και το μοίρασμα της εμπειρίας. Τα θέματα αναπτύσσονται μέσα από διαδραστικές εκπαιδευτικές διαδικασίες, οι οποίες προκαλούν προβληματισμό και συζήτηση. Ο τελικός στόχος είναι να δοθεί λύση στα προβλήματα των ασθενών και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Τι περιλαμβάνει το Andrology update φέτος;

Το Andrology update 2020 είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση επιλεγμένων περιστατικών προς συζήτηση των πρωτοκόλλων διάγνωσης και θεραπείας των Ανδρολογικών παθήσεων. Με βάση σύντομες παρουσιάσεις των περιστατικών θα γίνει ένας γόνιμος διάλογος ώστε να καταγραφεί η καταλληλότερη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτές - ομιλητές ετοιμάζουν ερωτήσεις και οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να απαντήσουν ηλεκτρονικά. Στο τέλος θα δοθούν τεκμηριωμένα οι σωστές απαντήσεις. Οι τρείς πρώτοι θα κερδίσουν την δωρεάν συμμετοχή τους σε ένα ερχόμενο web-scientific event του ΙΜΟΠ.

4 Ενότητες: Κλινικές δεξιότητες και online training

Σκοπός των ενοτήτων είναι να εξοικειωθούν οι παρευρισκόμενοι με θεραπευτικές τεχνικές που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά στα ιατρεία μας. Τέσσερις ενότητες γεμάτες κλινικές δεξιότητες και μυστικά της ιατρικής πράξης.

Με τη χρήση μοντέλων θα γίνει επίδειξη στη χρήση των μηχανημάτων κρουστικών κυμάτων, στην εκπαίδευση των ασθενών στις αυτοενέσεις, στη χρήση αυτόματων συστημάτων ενέσεων, καθώς και στη χρήση επιμηκυντή και αντλίας κενού. Επίσης, γίνεται παρουσίαση των διάφορων τύπων των πεϊκών προθέσεων και θα συζητηθούν πρωτόκολλα τοποθέτησης. Τέλος, μέσα από 4 επιλεγμένα περιστατικά με δύο αίτια υπογονιμότητας θα δοθεί η ευκαιρία συζήτησης για τη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγισή τους.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Πρωτόκολλα αντιμετώπισης περιστατικών με πάνω από ένα αίτιο υπογονιμότητας

Συχνά προβληματιζόμαστε σε περιστατικά, όπου τα αίτια υπογονιμότητας με βάση τη διαγνωστική προσέγγιση είναι περισσότερα από ένα. Σύνθετα προβλήματα που η αντιμετώπιση του ενός προβλήματος (π.χ. κιρσοκήλης) δε βελτιώνει επαρκώς το σπέρμα. Δίλημμα αποτελεί επίσης ο προβληματισμός για το ποιο αίτιο/παθοφυσιολογία θα θεραπεύσουμε πρώτο. Επιπλέον, σε ζευγάρια που υπάρχει γυναικείος παράγοντας υπογονιμότητας, τι έλεγχο του άντρα πρέπει να κάνουμε; Και πότε θα αποφύγουμε τη θεραπεία όταν πλέον ο μόνος δρόμος είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Εκπαιδευτές/Συντονιστές: Σωτήρης Ανδρεαδάκης, Φώτης Δημητριάδης

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Πρωτόκολλα κρουστικών κυμάτων: στυτική δυσλειτουργία – χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα – νόσος Peyronie 

Τα κρουστικά κύματα αποτελούν πλέον μια θεραπευτική μέθοδο που έχει μπει στη φαρέτρα του ανδρολόγου. Από το μοναδικό πρωτόκολλο για τη στυτική δυσλειτουργία, περάσαμε σε διαφορετικές εναλλακτικές προτάσεις για ασθενείς με διαφορετικού βαθμού στυτική δυσλειτουργία. Επιπλέον, σειρά δημοσιεύσεων επιβεβαιώνουν τη θέση των κρουστικών κυμάτων σε μια παθολογική οντότητα χωρίς μέχρι σήμερα αποτελεσματικές θεραπείες, τη χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα και τον χρόνιο πυελικό πόνο. Τέλος, η θέση των νέων μηχανημάτων κρουστικών κυμάτων στη νόσο Peyronie είναι υπό διερεύνηση. Πόσες συνεδρίες, πόσο συχνά, με πόση ενέργεια και πόσες κρούσεις είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν με βάση τις δημοσιεύσεις αλλά και την προσωπική εμπειρία των συμμετεχόντων.

Εκπαιδευτές/Συντονιστές: Δημήτρης Καλυβιανάκης, Ιωάννης Μυκονιάτης

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Πρωτόκολλα αυτοενέσεων  – χρήσης επιμηκυντή και αντλίας κενού 

Οι ενδοσηραγγώδεις αυτοενέσεις αποτελούν μια δοκιμασμένη θεραπευτική επιλογή. Πώς βρίσκουμε τη δόση, ποια φάρμακα χρησιμοποιούμε, πώς διδάσκουμε την τεχνική στους ασθενείς; Επιπλέον, οι ενέσεις κλωστηριδίου κολλαγενάσης μέσα στη βλάβη της νόσου Peyronie είναι δύσκολη ακόμη και για τους έμπειρους ανδρολόγους χωρίς ειδική εκπαίδευση. Σε ειδικό μοντέλο πέους θα προσπαθήσουν όλοι οι εκπαιδευόμενοι να πετύχουν την έγχυση μέσα στην πλάκα. Τέλος, θα εκπαιδευτούν στη χρήση αντλιών κενού και επιμηκυντών πάνω σε μοντέλα.

Εκπαιδευτές/Συντονιστές: Γιώργος Κουσουρνάς, Δημήτρης Μπορούσας

ΕΝΟΤΗΤΑ 4: Πρωτόκολλο πεϊκών προθέσεων

Οι πεϊκές προθέσεις αποτελούν μια καταξιωμένη λύση για ασθενείς στους οποίους κάθε συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει ή δε γίνεται αποδεκτή. Τα κριτήρια επιλογής των ασθενών, η επιλογή του τύπου της πρόθεσης, το χειρουργικό πρωτόκολλο τοποθέτησης και το πρωτόκολλο μετεγχειρητικής παρακολούθησης και εκπαίδευσης του ασθενή στη χρήση της πρόθεσης είναι σημαντικά θέματα για κάθε Ουρολόγο. Με την καθοδήγηση 3 έμπειρων συντονιστών θα συζητηθούν βήμα-βήμα όλα τα θέματα σε μια προσπάθεια ομοφωνίας για την ανάπτυξη ενός πλήρους πρωτοκόλλου τοποθέτησης πεϊκής πρόθεσης.

Εκπαιδευτές/Συντονιστές: Ιωάννης Αδαμάκης, Πέτρος Δρέττας